Kostnad för badrumsrenovering (10 kvm)

Är det dags för en badrumsrenovering? En av de stora utgiftsposterna är arbetskostnaderna. Många väljer att göra så mycket som möjligt själv, men en del moment kan kräva att man anlitar en entreprenör. I den här texten kan du läsa mer om arbetskostnader för de olika yrkesgrupperna, och vad deras materialkostnader kan tänkas bli.

Priserna är uppskattade med ett tio kvadratmeter stort badrum i åtanke. De är tänkta att ge en riktlinje – du kan komma undan bra mycket billigare (eller dyrare) än priserna som ges som exempel nedan.

Snickare

En snickares arbete med en badrumsrenovering (10 kvm) kan uppskattas ta ca 40 timmar. Standardvaror kan uppgå till ca 8 000 kronor. Gör du en exklusiv badrumsrenovering kan du givetvis komma upp i betydligt högre summor än så, men det är också bra att känna till att det går att komma undan en bra bit billigare. Det beror helt på vilka material du väljer, givetvis.

Totalkostnad kan då, innan ROT, uppgå till 28 000 kronor om snickaren tar 500 kronor i timmen. Efter rotavdraget blir summan ca 22 000 kronor.

Elektriker

Som nämnt ovan krävs en behörig installatör om el ska kopplas eller dras, vilket ju ofta är fallet vid en badrumsrenovering. En elektrikers arbete på ett mellanstort badrum kan ta ca två arbetsdagar, vilket skulle kosta ca 9 000 – 10 000 kronor. Standardmaterial för badrumsrenovering stockholm skulle kosta ungefär lika mycket, och således skulle kostnaden för elektrikern och dennes arbete vara ca 20 000 kronor innan ROT.

Plattsättare

Bra att känna till om plattsättare är att deras materialkostnader tenderar att vara ganska höga. Här finns en möjlighet att påverka priset ganska mycket, givet att du hittar ett billigare kakel som du är nöjd med. Totalkostnaden för en plattsättare kan (med standardkakel) uppgå till 60 000 – 70 000 kronor. En god “nyhet” är att ROT minskar den summan med omkring 10 000 kronor.

Tänk på att en plattsättares materialkostnader normalt endast till ca hälften består av själva kaklet. Flytspackel, tätskikt, fix och fog är exempel på material som driver upp kostnaderna.

Rörmokare

Vill du ha synliga eller dolda rör? Ska de vara dolda kommer det kosta mer att få dem monterade. För en tio kvadratmeter stor badrumsrenovering kan det handla om ungefär 9 000 kronor för dolda rör, och 6 000 kronor för synliga rör. Lägg därutöver till en materialkostnad på ca 2 000 – 3 000 kronor.