Misstag du ska undvika vid en köksrenovering

Vid renoveringar kan vissa misstag bli mycket kostsamma. Här är några av de vanligare misstagen som kan uppstå vid en köksrenovering.

Bara ta in en offert

Att ta in offerter från flera byggföretag handlar inte bara om att få ett bättre pris på sin köksrenovering. Det handlar även om att kunna se vad som är ”normalpris” och inte bli lurad på att betala för mycket. Dessutom kan de hantverkare som kommer till köket för att ge offert bjuda på idéer och tankar kring hur köket kan byggas.

En allt för snål budget

Badrums- och köksrenovering sker med ett mycket långt tidsintervall. Ett sovrum kan enkelt byggas om med en ny innervägg utifrån ändrade behov – men ett kök byggs inte om lika lätt. Det kan därmed löna sig att lägga lite mer på en köksrenovering eftersom köket sedan inte förväntas byggas om på mycket lång tid.

För tidsbunden stil

I likhet med all inredning går det trender inom köksrenovering. Under 2020 är exempelvis trenden att bygga öppna kök med gemenskapsytor, ha mjuka och lugna färger samt öppen förvaringslösning som https://köksrenoveringstockholmslän.se har föreslagit. Men det som är trendigt idag – behöver inte vara det nästa år.

Att välja en allt för tidsbunden stil kan helt enkelt innebära att köket ser gammalt och omodernt ut efter ett par år. Detta gäller inte minst vid val av starka färger där trenderna är relativt korta.

För lite eluttag

En sak som förändrats tydligt över tid är behovet av eluttag. Det finns fler maskiner i dagens kök men även behov av att kunna ladda surfplattan, mobilen eller datorn. Ett kök är inte bara ett kök – det är vardagsrum, arbetsrum och förråd.

Fast i gamla vanor

Oavsett vilken renovering som ska ske finns en fara i att se den enbart som ”förbättring”. Inom en köksrenovering kan det innebära att kyl och frys fortfarande står på samma plats som tidigare, att skåpen rymmer lika mycket osv. Renoveringen innebär förnyelse av köket – men ingen funktionell förbättring.

Här är det viktigt att ta inspiration från flera olika håll och se på nya tekniska samt funktionella lösningar. Detta för att kunna skapa ett kök som möter dagens, och framtidens, behov.

Glömma att kontrollera summa på rot

Kostnaden för det arbete som en hantverkare utför kan reduceras tack vare rotavdraget. Men det är viktigt att själv kontrollera att det finns avdrag att utnyttja. Enklast kontrolleras detta genom att BankID används för att logga in på Skatteverkets sida.

Summan för rot är 50 000 kr för ett kalenderår. Det är däremot möjligt att två personer använder deras gemensamma avdrag och på detta sätt ökar möjlig summa att göra avdrag på.

Ingen kontroll sker av byggföretaget

Ska alltid byggföretaget med lägst pris på offerten anlitas? Nej, absolut inte. Innan ett företag anlitas för en köksrenovering bör alltid kontroll ske att de har F-skatt, försäkring och goda omdömen att visa upp. Varje år gör kvällstidningar reportage om konsumenter som fått mycket dåliga renoveringar utförda. Inte sällan handlar det om att arbetet utförts av företag som inte borde fått uppdraget från början – om kunden hade gjort lite research.