Saker du inte ska glömma när du tar lån

Det finns många olika möjligheter när det kommer till att ta lån på https://företagslån.io . Innan ett lån tas är det viktigt att ha koll på allt det praktiska kring ett lån. Då kommer det inte att komma några obehagliga överraskningar.

I dagsläget finns det flera olika sätt att låna pengar på och det finns flera olika lån att välja mellan. Många av lånen som finns på marknaden kan du dessutom själv bestämma vad pengarna ska gå till. Till skillnad från bolån och billån finns det lån utan säkerhet där du är fri att använda pengarna till vad du vill.

Lån som inte kräver säkerhet
När det kommer till lån utan säkerhet finns det privatlån som även ibland benämns som blancolån, snabblån och smslån. Skillnaden mellan alla dessa lån är räntan och villkoren. Det bästa är att läsa på om de olika lånen för att verkligen hitta ett lån som passar dig.

Lån kostar pengar
Det kostar att låna pengar, vilket är viktigt att ta i beaktande när du ska ta ett lån. Räntan är själva kostnaden du betalar för att låna pengar. Den kan variera beroende på ett flertal saker och den kan påverka din månadskostnad. Du har dock ofta relativt stor makt att kunna påverka dina lånekostnader. Faktorer som påverkar kostnaderna för lånet är bland annat lånebeloppet, återbetalningstiden, valet av långivare och din kreditvärdighet.

Baka ihop gamla lån
Om du har några gamla lån eller krediter när du funderar på att ta ett nytt lån kan det vara en bra idé att fundera över om du inte ska baka ihop dem till ett lån. På så sätt städar du upp i din ekonomi och har bättre kontroll på lånen och krediterna. Det är även bättre ur kreditvärdighetssynpunkt att du har samlat ihop dina lån till ett stort.

Återbetalningstiden på lånet påverkar totalkostnaden
Återbetalningstiden är en viktig komponent när du ska ta ett lån. Ju längre återbetalningstid du väljer att ha för lånet desto mer kommer lånet att kosta dig. Det är ofta så att räntan blir högre ju längre återbetalningstiden är och det resulterar i att lånet blir dyrare. Därför är det viktigt att tänka på amorteringen av lånet, själva återbetalningen. Innan du tar lånet är det en fördel att bestämma i vilken takt som du ska amortera.

Betala av lån
Det lönar sig alltid att betala av lånet så snabbt som möjligt. Det viktigaste av allt är dock att inte missa betalningar för ditt lån. Missade betalningar kan ofta leda till dyra straffavgifter. Det första som händer är att du får en påminnelseavgift och då adderas en mindre summa till fakturabeloppet. Nästa steg är att det tillkommer en inkassoavgift som ofta är flera hundra kronor. Om du inte betalar då är nästa steg en betalningsanmärkning som försämrar din kreditvärdighet. Det sista som händer är att du hamnar hos Kronofogden. Det två sista stegen är negativt för din privatekonomi och dina möjligheter att få lån med bra lånevillkor i framtiden försämras avsevärt. Det är alltid en bra idé att höra av dig till långivaren om du får problem med en betalning för att försöka hitta en lösning.

Ha en plan b
Allt kan hända i livet och därför är det viktigt att vara förberedd när du tar ett lån. Det är bra att ha tänkt igenom din situation om den skulle förändras, exempelvis om du skulle bli av med jobbet och få en lägre inkomst. Det är alltid betydelsefullt att ha en plan b om något oförutsett skulle inträffa så att du kan betala dina utgifter inklusive lån.