Så gör du när vattenröret spricker

När ett rör spricker är det många saker som kan ta skada, därför är det bra att veta vad som behöver göras när skadan plötsligt uppstår enligt rörmokare vvs göteborg. Ibland kan det ta tid innan man hinner leta fram och får tag i en rörmokare och då kan det vara bra att veta hur man ska gå tillväga för minimera skador i sitt hem. Ett trasigt vattenrör kan skada både möbler, inredning, själva hemmet och det kan leda till skadad hälsa. Om vattnet rinner ut till den grad att man får fuktskador eller mögel och svamp hemma, kommer detta att påverka hälsan. Därför är det bra att vara förberedd och veta vad man ska ta sig till om en sådan olycka plötsligt skulle uppstå.

4 saker du kan göra om vattenrör spricker

  1. Stäng av vattnet

Till att börja med är det viktigaste att man får stopp på vattenflödet innan det sprider sig alldeles för mycket och skadar hemmet. För att göra detta bör man stänga av vattnet. Lokalisera avstängningskranen och stäng av vattnet helt. På så sätt riskerar man inte att det blir något läckage och väggar, golv, möbler och inredning blir då heller inte förstörda.

  1. Hitta skadan

Efter att man har stängt av vattenflödet behöver man självklart lokalisera skadan för att kunna se vad som har hänt och vad man behöver göra. Lokalisera vilket rör det är som har spruckit eller skadats och sedan se vad som behövs för att laga det. Det är även bra att se efter om man på något sätt kan stoppa läckaget tillfälligt för att inte vara utan vatten hemma alldeles för länge.

  1. Reparation

Nästa steg är självklart reparation av skadan. Efter att man har sett över skadan och hur stor skadan är kan man snabbt avgöra om det är något man själv kanske kan ta tag i att eller om man behöver professionell hjälp. Självklart är det alltid bättre att söka professionell hjälp av en certifierad rörmokare eller VVS-montör. Men vissa skador kan ibland vara så pass små att man kan klara av att fixa till det själv, om man har tur!

  1. Välj rörmokare eller VVS-montör med omsorg

För att se till att ingenting går fel vid reparation och för att det ska bli så bra gjort som möjligt gäller det att välja rätt rörmokare eller VVS-montör. Tyvärr finns det många ute på marknaden som påstår sig vara experter på det de gör. Men för att vara på den säkra sidan se till att kolla upp att de är auktoriserade och certifierade innan du anlitar någon.