Rotavdrag för badrumsrenovering

Att genomföra en badrumsrenovering är i många fall kostsamt och en investering för lång tid framöver. Därför är det viktigt att planera renoveringen noggrant i förväg. Glöm inte heller bort att använda rotavdraget.

Här är några tips på vad som kan vara bra att tänka på vid en badrumsrenovering där ROT-avdrag ska nyttjas:

  • Sammanlagt 50 000kr per år är avdragsgillt för rot- och rutarbeten.

Har ni planerat för en badrumsrenovering så är det ett bra tillfälle att använda sig av avdraget. Tänk på att det sammanlagt går att få avdrag för 50 000kr per år. Har delar av summan redan använts till andra rot- och rutarbeten hos badrumsrenoveringargöteborg.se kan det vara aktuellt att fundera på om din badrumsrenovering ska göras under nästa år då hela beloppet kan användas till renoveringen. Är ni fler i hushållet som uppfyller kraven kan även de nyttja sitt rotavdrag.

Ska du göra en mindre typ av badrumsrenovering?

Även om renoveringen inte är speciellt omfattande och endast en del av badrummet kräver en uppfräschning så går det att använda rotavdraget till det också. Uppfyller du kraven för rotavdraget kan du få som mest 30% avdrag av arbetskostnaden, totalt 50 000kr.

  • Krav på dig

För att du ska få göra ett rotavdrag behöver vissa krav uppfyllas. Bland annat att du själv äger och bor i bostaden under tiden som din badrumsrenovering pågår. Du måste vara fyllda 18 år och bo, alternativ betala minst 90% skatt av din inkomst, i Sverige. Du kan inte heller betala mindre i skatt än vad du kan göra avdrag för. Hos Skatteverket kan du få hjälp med hur mycket rotavdrag du har rätt till.

Vilka arbeten som är godkända för rotavdrag varierar

Beroende på om din badrumsrenovering ska ske i småhus, bostadsrätt eller ägarlägenhet finns olika regler som gäller för avdraget. Om du vill planera och budgetera din renovering utefter rotavdraget är det därför viktigt att noggrant kolla upp reglerna. På skatteverkets hemsida går att läsa mer om vad som gäller för dig och din renovering.

  • Krav på företaget

Företaget måste ha en F-skattsedel. Anlitas en privatperson eller ett företag från utlandet ställs andra krav. Tänk på att anlita en seriös och pålitlig firma som kan och förstår hur avdraget fungerar. Sätt upp ett tydligt avtal för vad som gäller för arbetet om tillexempel skatteverket inte skulle godkänna avdraget för din badrumsrenovering.

På skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur rotavdraget fungerar vid en badrumsrenovering.