Utbilda dig till rörläggare 

Om du vill finnas på plats och därmed vara hjälten där det har skett en vattenläcka, gillar att arbeta praktiskt med händerna och är ute efter ett varierande arbete kan det vara läge för dig att överväga att utbilda dig till rörläggare. En rörläggare gör allt från att laga trasiga och läckande rör till att lägga nya. Många tänker att en rörläggare enbart jobbar med att dra vatten. Men de jobbar också med olika typer av ledningar. Till exempel gasledningar och fjärrvärme.

Något annat som är bra att ha med i åtanke innan du utbildar dig till rörläggare är att restiden till och från jobbet kan variera eftersom du ibland kan behöva jobba på en helt annan ort än den du bor på. Men med det sagt är det dags att du får veta lite mer om hur du kan gå tillväga för att utbilda dig till rörläggare. 

Gymnasieutbildning 

Om du är i tonåren och har ditt gymnasieval framför dig kan du söka dig till bygg- och anläggningsprogrammet för att bli rörmokare stockholm. Denna utbildning är bred och ger dig bra kunskaper som kan vara användbara för dig som vill jobba inom bygg och anläggning. När du läser bygg- och anläggningsprogrammet kan du välja att rikta in dig ytterligare  på mark och anläggning. När du har avslutat din treåriga gymnasieutbildning söker du dig vidare som företagslärling. Då får du de praktiska kunskaperna som krävs. Lärlingstiden pågår i ungefär två år och därefter måste du avlägga ett gesällprov som styrker att du har de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs för att du ska få en anställning som rörläggare. När du har avlagt ditt gesällprov och fått det godkänt får du ett yrkesbevis och du kan börja jobba som rörläggare. 

Vuxenutbildning 

Om gymnasietiden är förbi och du kommer senare i livet på att du vill jobba som rörläggare finns det liknande utbildningar som på gymnasiet du kan söka dig till. På de flesta orter runt om i hela Sverige finns det vuxenskolor såsom Komvux, Lernia och Astar som har bra utbildningar för dig som vill bli rörläggare. Precis som de som pluggar på gymnasiet så behöver även du som vuxen gå lärling hos ett företag för att du ska ha möjlighet till att avlägga det gesällprov som krävs innan du kan börja arbeta som rörläggare. 

Även fast det kan verka drygt att behöva utbilda sig i fem år innan du kan bli en yrkesverksam och arbeta som rörläggare så är det värt det eftersom de flesta får jobb direkt efter avslutad utbildning.